Muffinki marchewkowe – przepis

Dziś przychodzę do Was z przepisem na muffinki marchewkowe. Znalazłam go w sieci i delikatnie go zmodyfikowałam pod swoje potrzeby. Babeczki są przepyszną przekąską i łatwo się je przyrządza.

SKŁADNIKI

  • 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
  • 1 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3 duże jaja lub 4 mniejsze
  • 1 szklanka brązowego cukru (ja użyłam białego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja użyłam cukru waniliowego)
Muffinki Marchewkowe

POTRZEBNE BĘDĄ

  • blaszka do muffinów z wgłębieniami
  • jednorazowe papierowe papilotki lub zestaw silikonowych foremek do pieczenia muffinów
  • obieraczka do warzyw

PRZYGOTOWANIE

  • Marchew obieramy i trzemy na najgrubszych oczkach tarki. Powinny wyjść 2 szklanki startej marchwi (jeśli wyjdzie Ci trochę mniej, dobierz jeszcze jedną marchewkę)
  • Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cynamon
  • W drugiej, większej misce mieszamy (trzepaczką lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, startą marchewkę, ekstrakt z wanilii / cukier waniliowy. Następnie łączymy za pomocą łyżki zawartość obu misek
  • Masę wykładamy do papilotek umieszczonych w formie i pieczemy przez ok 30 minut w 180º
  • Z przepisu wychodzi od 12 do 16 muffinek. Zależy jakiej wielkości macie papilotki i ile ciasta do nich rozłożycie 😉

Taka marchewkowa wersja muffinek na pewno będzie częstym gościem w mojej kuchni. Jest idealną przekąską, którą możemy łatwo zabrać do szkoły/pracy czy na uczelnię. Smacznego 🙂

Muffinki Marchewkowe

Może Ci się również spodobać